Tipu Beli kereta 2nd Hand

Buyer > Vehicles - Cars, Motorcycles and Accessories/part

Tarikh/Masa: 27/01/2016
No. Ref: LU5UFU40
Nama Penuh
Nurul Hudah Binti Samsudin
No.Identiti
851119-04-5122
Akaun Bank
-
Phone
0176341484
Email
-
Link
-
Jumlah Kerugian
RM 10000
Bukti
Penjelasan
Adalah ini rakan anda? Saudara anda? Atau jiran anda? 
 
Pernahkan anda berurusan dengan dia? Atau ditipu buta2 dengan dia?
 
Background: Dia akan kata die ni seorang peniaga. Pasar malam katanya. Mungkin online pun ada. Senang sikt nak menipu kan. Dari perwatakan dan percakapan, macam good2 sangat. 
Ada banyak alamat. Biasala penipu. Antaranya: 1. 16, jalan 6, tmn desa baiduri indah kg baru lanjut. (Alamat terkini)
2. S1742, jalan 5 taman desa bayu kuala sungai baru melaka. Alamat dalam ic pun lain. mengaku ada banyak tanah. Pakai kereta mewah mcm Bmw, merc. Hasil tipu org agaknye.
No tel: 0176341484
 
Modus operandi: 
1. Nak beli kerete 2nd hand. Dia kata kereta dia accident jd die perlukan kerete secepat mungkin. Konon ade hal la nak pg jumpa org jual tanah la itula inila. Siap bagi gamba bagai. Dia janji macam2, lepas dpt duit terus baya. Siap nak baya lebih. Janji akan baya dlm masa 3 hari. Agreement dah sign tapi dia tak baca pun ape content. Die kate takpe sy ikut je semua. (Atas dasar kesian dan percaya sesama bangsa, kereta diserahkan sebelum nama ditukar)
2. Lepas tempoh dijanjikan, dia kata ada masalah dgn pembeli tanah.
3. Dolak dalih lagi, tak baya2. Roadtax mati semua dia buat taktau je. Duit bank pon x baya. Semua dah ada dlm agreement ni. Pastu bg alasan tnggu duit insurans kereta dia yg accident.
4. Tak ade jugak. Bg alasan lg tunggu duit customer pulak. 
5. Dah dekat sebulan sesen pun die tak baya pape. Kata nak tunggu asb pulak. Lpas tu nak tnggu gaji bapak die pulak. 
 
Macam2 alasan dia bagi. Penipuan pun semakin terserlah. Kami desak supaya dia pulangkan kereta. Tapi katanya kasihankanlah dia, dia nak pakai kerete. Janji nanti die baya (taknak pakai kerete kancil ye nak mercedes je dasar penipu). Tapi kami dah tak boleh terima alasan. Akhirnya baru dia mengaku kereta tu dah accident!! Bila kami desak baru dia nak bgtau!! Bila kami suruh pulangkan jugak kereta, dia kata dia takde kat umah.
 
Tak boleh jd. Kami decide utk terus ambush rumah dia. Nasib baik sempat. Laki bini tgh kemas letak barang dalam kereta taktaula nak cabut pg mana. Memang dasar penipu. Guess what. Kereta kami mmg dah jahanam bahagian depan. Nasib baik engine ok lg. dan rupanya dia ada satu lagi kereta merc!! NBE 1968. Taktaula sape punye. Sape lg die dah tipu. Neati guna modus operandi yang sama. Kata takde kerete??? Kate takde duit nak baya kami?? Dan rupenye die dah bikin kerete kami. Tuka lampu, tuka itu tuka ini. Siap psg plate diraja kat plate number. Utk ape?? Banyak pulak duit ko anta repair?? Memang melampau. Die boleh buat muke selambe je mcm takde ape yg berlaku. Dah hilang saba, kami bwk balik kerete dan bagi dia masa sampai 26hb sebab dia 'janji' nak baya semua termasuk kos repair. Tapi xde ape jugak. Siapla ko..  Along the way,  banyak lagilah tipu helah yg die bagi kat kami. Siap kate bapak polis lah ade tanah merata2 lah. Habis tu knape tak baya hutang?? Kalau baya ansuran ke boleh terima lagi ni sesen pun tk ye.
 
Kami dah repot polis siap2 dan mulakan proses saman. Memang takkan lepas kan dia. 
 
Jadinya berhati2 lah dengan pasangan laki bini ni. Yg banyak buat keje bini dia. Mungkin dia rase sbb perempuan so senang sikit nak tipu org. Berhati2 lah!!!
 

 

Nama: Wani Mahfuz

Email: izyans02

Hubungi: 014922XXXX

Sokongan: izyansyazwanimahfur

Laporan Vote

0
0

Hantar Vote